De 4 beste 5 tegen 5 formaties

Geschreven door Gepubliceerd in Tips & Trucs

Stap jij na een verloren wedstrijd wel eens van het veld terwijl je denkt: we hadden deze wedstrijd kunnen winnen – maar lukte dat niet omdat het ontbrak aan organisatie? Bij 5 tegen 5 is organisatie de sleutel tot succes. Meestal verliezen teams omdat ze geen duidelijke strategie hebben.

Om eerlijk te zijn hangt succes in 5 tegen 5 voetbal voor een groot deel af van de vaardigheden van je spelers. De belangrijkste aspecten om een wedstrijd te kunnen winnen zijn: ervaring, een goede organisatie en slim kunnen voetballen. Dat maakt het extra belangrijk om goed na te denken over de tactieken en formaties die je met jouw team wilt hanteren. Een goede tactiek kan een groep van individuen tot een moeilijk te verslaan, samenwerkend team maken dat door de de tegenstander wordt gevreesd.

Hieronder zie je een aantal formaties die je met je team kunt uitproberen, om een essentiële organisatie en structuur in je team te krijgen. Als je hier wat tijd in steekt, dan zal je team al snel een betere kans maken om wedstrijden te winnen.

De basis principes – wat je formatie ook is

Welke van de formaties hieronder het beste is voor jouw team, hangt af van een aantal zaken: tegen wie je speelt, wat voor soort spelers er in je team zitten en hoe fit je spelers zijn. Maar welke formatie je ook bedenkt, houdt altijd rekening met de volgende twee simpele principes:

 1. Tenminste één persoon is verantwoordelijk voor de aanval – een goede spits zet druk vanuit de verdediging. Wees er op bedacht dat het veld diep houden, net zo belangrijk is als het veld breed houden.
 2. Tenminste één persoon is verantwoordelijk voor de verdediging – vaak zie je dat teams verliezen omdat er geen toegewijde verdediger is die blijft hangen en voor de organisatie zorgt in de verdediging. Goede teams weten dat je met iemand in deze rol moet spelen – dat is de reden waarom deze teams kiezen voor een “laatste man”.

Misschien denk je wel: maar dat is toch logisch? Toch zie je vaak genoeg teams spelen waarbij er niemand aanvalt of niemand verdedigd. Wanneer je tegen een goed team speelt en deze principes negeert, zul je zien dat je het zwaar gaat krijgen!

Simpel beginnen voordat je dingen moeilijk gaat maken

Er staan maar vier veldspelers op het veld, dus er zijn maar een beperkt aantal manieren waarop je jouw team op kunt stellen. Tactieken worden vaak ook te gecompliceerd als mensen allerlei geavanceerde systemen gaan bedenken om in te spelen.

Zorg er daarom voor dat je niet al probeert te rennen voordat je kan lopen. Kies gewoon de formatie waarvan je denkt dat deze het beste bij je team past en ga deze toepassen.

De beste manier om een van deze formaties toe te passen is om in gedachte te houden dat de formatie je standaard verdedigingsmodus is. Dit is het patroon waarin je spelers terug moeten vallen wanneer jullie de bal verliezen.

Wanneer je aanvalt, kan een formatie je ook een houvast geven om het spel op te bouwen, maar als spelers gaan wisselen van positie, de ruimtes in lopen en zich gaan aanbieden zul je zien dat de formatie meer uiteen zal vloeien. Wees bij aanvallen dus niet te strikt op de formatie, dit zal een negatief effect hebben op de creativiteit binnen het team.

Laten we maar eens beginnen met de volgende 4 formaties:

1. De ruit (1-2-1)

diamant_5vs5

Dit is een van de populairste formaties, en levert balans op tussen aanval en verdediging. De aanval wordt geleid door een toegewijde spits, en de verdediging door een toegewijde laatste man. De twee middenvelders op de flanken worden geacht om zowel de verdediging als de aanval te ondersteunen op het moment dat dit nodig is. Op die manier kan op elk moment de formatie gecreëerd worden die op dat moment nodig is.

Voordelen:

 • Geeft breedte in het spel waar je dat het meeste nodig hebt: op de helft van het veld.
 • Kan helpen om discipline en verantwoordelijkheid op te pakken. Er is duidelijk één speler die verantwoordelijk is voor de verdediging en één speler die verantwoordelijk is voor de aanval.
 • De twee middenvelders kunnen zowel de aanval als de verdediging ondersteunen wanneer dat nodig is.

Nadelen:

 • De meeste spelers vinden het leuker om aan te vallen dan te verdedigen – als beide vleugelspelers zich teveel concentreren op het aanvallen dan wordt de verdediging ernstig open gelaten. Het is belangrijk dat deze twee spelers gedisciplineerd zijn en zo snel mogelijk weer achter de bal zijn wanneer je team moet gaan verdedigen.
 • De twee middenvelders moeten fit zijn, beweeglijk zijn, en in staat zijn om goed af te stemmen wanneer wel mee te doen en wanneer niet.

2. Het vierkant (2-0-2)

vierkant_5vs5

De 2-0-2 formatie, ook wel “het vierkant” genoemd, verdeeld alle vier de speler in je formatie op in twee verantwoordelijkheden: aanvallen en verdedigen. Het is simpel, helder en het kan helpen om goede aanvallende en defensieve partners te vormen.

Ondanks dat er twee spelers zijn die aanvallen en twee die verdedigen, zullen deze rollen toch vrij flexibel moeten zijn omdat de aanvallers de hulp nodig gaan hebben van de verdedigers en andersom (de kans is ook vrij groot dat er tijdens het spel tussen rollen geruild gaat worden). De meeste teams zullen aanvallen of verdedigen met minimaal drie man.

Voordelen:

 • Geeft balans tussen aanvallen en verdedigen.
 • Zou zekerheid moeten geven dat de aanvaller of verdediger altijd ondersteund wordt.

Nadelen:

 • Kan verdedigend zwak zijn, als verdedigers mee gaan helpen in de aanval of als aanvallers niet mee willen helpen met verdedigen.
 • Het kan onduidelijk zijn welke van de twee aanvallers mee moet helpen met verdedigen en welke van de twee verdedigers mee moet helpen met aanvallen als het team niet heel ervaren is of de communicatie niet goed is.

3. De pyramide (2-1-1)

pyramide_5vs5

De pyramide is verdedigend gezien wat meer gestructureerd dan de 2-0-2 formatie. Je speelt met een spits en voegt daar een middenvelder aan toe die bereid moet zijn om zowel de aanval als de verdediging te ondersteunen.

Voordelen:

 • Perfect als tegen een sterker team speelt en alleen druk wilt zetten op je eigen helft. Als je de bal verovert kun je toe gaan slaan met een snelle counter.
 • Heeft een spits die zich puur focust op aanvallen. De middenvelder zal de verdediging waarschijnlijk meer ondersteunen dan in het 2-0-2 systeem.
 • Als de verdedigers snel zijn en graag naar voren sprinten dan zal het voor de tegenstander heel lastig zijn om ze op te pakken.
 • Het is voor de twee verdedigers duidelijk dat wanneer er één naar voren gaat voor de aanval, dat de andere blijft hangen.

Nadelen:

 • De twee verdedigers kunnen niet verwachten dat alleen de middenvelder meehelpt met aanvallen.
 • De middenvelder moet een zeer goed uithoudingsvermogen hebben om zowel te kunnen helpen met verdedigen als aanvallen.

4. De “Y” (1-1-2)

y_5vs5

Dit is er eentje voor de teams die risico durven te nemen! Als je altijd op deze manier speelt, dan moet je ervoor zorgen dat je veel doelpunten maakt, want als je twee spelers in de aanval houdt dan zul je er ook wat tegen krijgen, tenzij het andere team veel zwakker is natuurlijk.

Als je tegen een lastige tegenstander speelt dan zul je met deze formatie waarschijnlijk vrij kwetsbaar zijn.

Voordelen:

 • Handig als je tegen een mindere tegenstander speelt, of wanneer je goals nodig hebt.
 • Er is geen verwarring over mogelijk dat er een “laatste man” is die verantwoordelijk is voor de verdediging.
 • Werkt goed wanneer er veel druk wordt gezet op de tegenstander.

Nadelen:

 • Heeft veel aanpassing nodig als de tegenstander beter blijkt te zijn dan verwacht. Eigenlijk zou je met minimaal drie verdedigers moeten verdedigen. Overweeg dus om bij balverlies om te schakelen naar de ruit of pyramide formatie.
 • Als de aanvallers niet bereid zijn om mee te verdedigen of niet genoeg druk zetten dan kan dit voor veel gevaar zorgen.

Het ECHTE geheim om wedstrijden te winnen

Door een van de bovenstaande formaties te kiezen (of er zelf een te ontwikkelen) heb je een goede start voor een betere organisatie van je team. Zonder een formatie zal het een stuk lastiger worden om wedstrijden te winnen.

Maar door alleen een formatie te kiezen ben je er nog niet. Je kunt niet simpelweg vijf spelers het veld op sturen in een mooi vormpje en verwachten dat ze elke wedstrijd gaan winnen.

Wat bepaalt hoe groot je kans is op winst of verlies, voor elke tactiek, is hoe goed je team de basis principes van het aanvallen en verdedigen begrijpt; hoe goed je als team beweegt om ruimtes te creëren; en hoe goed je met gezamenlijk achter de bal verdedigt als één team op het moment dat je team de bal verliest.

Deel jouw ervaringen

Er is veel om over na te denken als het gaat om 5 tegen 5 formaties en tactieken. Wat een simpel spelletje lijkt, kan opeens erg complex worden als je er over na gaat denken. Neem eens deel aan de discussie door te laten weten hoe jij over de onderstaande punten denkt:

 • Welke formatie werkt het beste voor jou en je team?
 • Welke formatie vind je het lastigst om tegen te voetballen?
 • Welke extra tips en tactieken helpen jou en je team om wedstrijden te winnen?

Bron: http://www.5-a-side.com/tactics/futsal-formations/

5 tegen 5 Organisatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *